İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer, çalışanlarının iş özel yaşam dengelerini sağlamak ve dolayısıyla memnuniyetlerini arttırmak için esnek çalışma ve uzaktan çalışma modeli uyguladı. 3 aylık pilot proje sonunda trafikte geçen süre 2.6’dan 1.9’a düştü. Çalışanların memnuniyetleri yüzde 30-35 oranında arttı.
Professional Woman’s Netwok (PWN Global) önderliğinde, Sabancı Üniversitesi’nin de desteği ile Mercer’a 3 ay boyunca ‘modern çalışma modelleri’ uygulandı. Pilot proje kapsamında Mercer’ın 30 çalışanına esnek çalışma ve uzaktan çalışma hakkı tanındı.
Esnek çalışma saatleri olarak çekirdek saatler yani en yoğun ve ofiste bulunulmasının en önemli olduğu saatler 10.00-16.00 olarak belirlendi. Çekirdek saatler süresince ofiste olunması ya da uzaktan çalışılıyorsa sisteme bağlı olunması şart koşuldu.
Uzaktan çalışma kapsamında ise haftada 1 gün uzaktan çalışmaya imkan tanındı. Çalışanlar uzaktan çalışma için kullanacakları günü kendi yöneticileriyle planladılar. Planlama tüm çalışanların ulaşabileceği ortak bir alanda tutuldu.
Mercer’ın esnek ve uzaktan çalışmadaki amacı çalışan memnuniyetini arttırmaktı. Mercer Türkiye Genel Müdürü Dinçer Güleyin, “İş-özel yaşam dengesi globalde Mercer’ın çok önem verdiği bir konu. Globalde de eğer mesai 17.30’da bitiyorsa o saatten sonra kimseyi görmek istemiyoruz diyorlar. Bu pilot projede de hedefimiz çalışan memnuniyetini arttırmaktı, herşeyi bunun üzerine kurguladık” diyor.
Trafikte geçen süre hobilere kaydı
Proje öncesinde ve sonrasında tüm çalışanlara Sabancı Üniversitesi tarafında bir anket yapıldı. Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi’nden Özgecan Koçak, “Akademik standartlara uygun belgeler kullanarak değişimi belgelemek mümkün olur mu diye bir online anket yaptık. Herkes isim vermeden cevapladı. Şirkete olan bağlılık ve memnuniyetle ilgili sorular sorduk, haftanın 5 iş gününü nasıl geçirdiklerini sorduk. Öncesinde trafikte geçen saat günde 2.6 idi, ki burası Gayrettepe’de bir şirket, metro, metrobüs güzergahında, bu süre kendi arabasını kullananlar için daha yüksekti” diyor. Pilot çalışma sonrası bu süre 2.6’dan 1.9 saate düşmüş.
Dinçer Güleyin “İstanbul yıpratıcı bir şehir. Pek çoğumuz köprü geçiyoruz. Benim ofisimle evim arasında 13 kilometre var günde 2.00-2.30 saat harcamak biraz enteresan bir durum. 1 saatte evden ofise ulaşınca iyi geldik diyoruz ki bu garip bir durum. İstanbul’da çalışan bir çok kişinin kendini şarj etmeye ihtiyacı var, tekrar aynı enerji ile çalışabilmek için. Çalışıyoruz, müthiş bir trafikte zaman harcıyoruz ve akşam eve tükenmiş bir şekilde varıyoruz, kendimize hiç zaman ayıramıyoruz. Projedeki bir çıkış noktamız da buydu” diyor.
Çalışan memnuniyeti arttı
Trafikte geçen süre azalırken insanların kendilerine ayırdıkları vakit beklenenden daha da artmış. Kişilerin kendilerine ayırdıkları zaman 1.18’den 2.7’ye yükselmiş, bu zaman hobilere, spor faaliyetlerine kaymış.
İş-özel hayat dengesi algısı 5’li skalada 2.7’den 3.5’e yükselmiş.
Şirketin iş-özel hayat dengesine verdiği destek de 3.18’den 4’e yükselmiş. Çalışan yorumlarına bakıldığında da, “Çocuğumla vakit geçiriyorum”, “ofis daha sessiz oldu”, “daha az benzin harcıyorum”, “işe yetişme stresim bitti” diyenler olmuş.
Cevaplarda kadın ve erkek farkı çıkmadı
Bir diğer önemli sonuç da verilen cevaplarda kadın ve erkek çalışanlar arasında fark görülmemesi, yani esnek ve uzaktan çalışma düşünülenin aksine sadece kadınlara yönelik bir uygulama değil. Gelen cevaplar arasında “çocuğuma daha çok zaman ayırıyorum” diyen bir babanın olması da bunun göstergesi.
Dinçer Güleyin “Bu pilottan elde ettiğimiz sonuçlar eşliğinde bu süreci nasıl daha da iyileştiririz diye bakacağız, çeşitli değişiklikler yapacağız. Çalışanlardan aldığımız geri bildirimlerle gelişim alanlarımızı belirliyoruz” diyor.
Modern çalışma yöntemleri
Professional Woman’s Netwok (PWN) İstanbul Modern Çalışma Yöntemleri Çalışma Grubu Lideri Müge Aypar, iş hayatındaki kadınlarınların pek çoğunun yükselememesinin veya işi bırakmak zorunda kalmasının temelinde iş aile çatışması olduğunu, bu nedenle şirketleri modern çalışma uygulamalarını kullanmaya ikna etmeye çalıştıklarını söylüyor. Aypar, modern çalışmayı, ‘09.00 – 18.00 arası mutlaka ofis içinde yapılması gereken çalışma standartlarının dışındaki herşey’ olarak tanımlıyor. Modern çalışmada zaman ve mekan esneyebiliyor. Esnek zamanlı, part-time, sıkıştırılmış zamanlı çalışma (örneğin 5 günlük çalışmayı 4 güne indirmek gibi) veya uzaktan çalışma, modern çalışma yöntemlerinden bazıları.
http://www.hurriyet.com.tr/calisan-memnuniyeti-icin-modern-calismaya-gectiler-40013758